GESCHIEDENIS

De strategie van RFS is gericht op het uitbouwen van de

leidende positie in online winkelen in Nederland.

1952

1952

Herman Wehkamp richt ‘Wehkamp’s Fabriekskantoor’ op in Slagharen. De artikelen, aanvankelijk matrassen en bedtextiel, werden door de klanten per post besteld naar aanleiding van advertenties in radiobodes en damesbladen. In het eerste jaar verkocht wehkamp maar liefst 1000 matrassen. Een enorm aantal voor die tijd.

1956

1956

Door het succes opent wehkamp een nieuw distributiecentrum in Dedemsvaart. Vrijwel vanaf het begin speelde mechanisatie van de administratie en het adressenbestand een belangrijke rol in het succes. Door de jaren heen is die mechanisatie, uitmondend in een omvangrijke klantendatabase, een van de succesfactoren voor

1962

Na tien jaar van voorspoedige groei verkoopt Herman Wehkamp het bedrijf aan The Great Universal Stores plc. Door het Engelse kapitaal en de expertise groeit de onderneming snel verder.

1962

Wehkamp groeit verder en bouwt specifiek voor grotere artikelen een nieuw distributiecentrum in Maurik. Deze locatie was een bewuste keuze, Maurik ligt namelijk in het midden van Nederland, dus logistiek gezien in die tijd een ideale plaats.

1975

Het hoofdkantoor van Wehkamp verhuist naar de huidige vestigingsplaats Zwolle

1995

1995

Wehkamp start als eerste Nederlandse bedrijf een webwinkel. Halverwege 1999 was het complete assortiment op de website te vinden.

2000

Klanten kunnen ook via de mobiele telefoon met WAP bestellen bij Wehkamp.

2006

In januari bereikt Industri Kapital (later IK-Investment Partners) overeenstemming met de Engelse multinational GUS plc, over de overname van wehkamp. Voor wehkamp biedt deze overname uitstekende kansen om te profiteren van de groei in het thuiswinkelen.

2008

2008

Met de samenvoeging van Wehkamp B.V., Wehkamp Real Estate B.V. en Lacent B.V. is de oprichting van RFS Holland Holding een feit. In datzelfde jaar maakt wehkamp de radicale omslag van een catalogusbedrijf met een internetsite naar een 100% online retailorganisatie.

2009

2009

RFS Holland Holding neemt een meerderheidsbelang in create2fit een snelgroeiend internetbedrijf dat op succesvolle wijze specialistische internetwinkels exploiteert. Met de overname versterkt RFS Holland Holding B.V. haar positie in de online markt. In 2011 wordt create2fit volledig eigendom van RFS.

2011

2011

Opnieuw versterkt RFS haar positie in de online markt met een meerderheidsbelang in fonq.nl, een snelgroeiend webwarenhuis met unieke cadeau- en designproducten en een ruim assortiment op het gebied van wonen, koken en tuin. De volledige overname van fonq.nl volgt in 2013.

2012

Het ongekende succes van wehkamp na de transformatie doet KU Leuven in 2012 besluiten een universitair onderzoek te starten naar de specifieke oorzaken van dit succes. Voor zover bekend is wehkamp het enige postorderbedrijf ter wereld dat succesvol getransformeerd is tot een ‘pure online player’.

2013

2013

RFS kondigt de bouw aan van het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld. Met dit technologisch hoogwaardige Logistieke Service Centrum krijgt Nederland – naast Schiphol, Aalsmeer en Rotterdam – ook in Zwolle een logistiek centrum van wereldformaat. De investering bedraagt meer dan € 100 miljoen.

2015

RFS Holland Holding versterkt zijn leidende marktpositie in Nederland met de komst van nieuwe aandeelhouder Apax Partners, een toonaangevende internationale investeringsmaatschappij.

2015

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent het nieuwe distributiecentrum van wehkamp. Het nieuwe centrum is het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld.